Voorleestips voor thuis

Voor ouders met jonge kinderen hebben we hieronder een aantal tips bij elkaar gezet om een prentenboek interactief voor te lezen. En we geven er de tekeningen van Krook is jarig bij, zodat je meteen aan de slag kunt. Ook voor opa’s en oma’s (ooms, tantes, buren, juffen, meesters) kunnen de tips uitkomst bieden. Als zij door de coronacrisis niet in levende lijve bij hun (klein)kinderen kunnen zijn, kunnen zij via de computer (Skype, FaceTime, Zoom, Google Hangouts of andere programma’s) voorlezen. Sommige programma’s hebben de functie om het scherm te delen, zodat de tekeningen van Krook is jarig in beeld komen.

We wensen jullie heel veel plezier met voorlezen. Want, o ja, dat is misschien wel het allerbelangrijkste: samen met je kind plezier hebben bij het voorlezen en voorgelezen worden. Zo zorg je ervoor dat kinderen gemotiveerd raken om later zelf ook te gaan lezen.

Deze tips zijn niet nieuw. We hebben ze in iets andere vorm al eerder gebruikt, bij de Taallijn (van Sardes en het Expertisecentrum Nederlands, 2003) en de TINK-training (Sardes, Expertise-centrum Nederlands, ITTA, 2015-2018). Je kunt de tips meteen in praktijk brengen met hetverhaaltje Krook is jarig. De tekeningen zijn gemaakt door Merle van Hees en komen oorspronkelijk uit het boekje Plaatjes kijken, praatjes maken dat wij in 2004 hebben geschreven.

%d bloggers liken dit: